El Gegant Robafaves i el seu nom

En Robafaves és el gegant més representatiu de Mataró i el més antic, el seu primer ball oficial a la Festa de Les Santes va ser al 1953.

Amb els seus 4,25 metres i la seva robustesa és un dels gegants més ferms de l’escenari geganter català. Té un rostre bell de mirada fèrria i va vestit com un guerrer de l’edat mitjana preparat per a la batalla. Duu vestit llarg, capa, cota de malla, la seva imponent espasa i el seu casc coronat amb l’àliga. S’inspira en la del rei Jaume I el Conqueridor.
La seva mà dreta aguanta la capa mentre que a l’esquerra hi duu el pergamí amb el privilegi reial d’afranquiment de Mataró de 1485.

Ell i la seva família, coneguts com els Robafaves, formen part del patrimoni cultural de la nostra ciutat i son una unitat, per això sempre els veureu ballar junts portats per la nostra emblemàtica colla Els gegants de Mataró 
Aquesta unitat es composa pel Rovafabes, la Geganta és seva dona la a seva dona, la Geganta;, i la Toneta la seva filla. El quart gegant és en Maneló, marit de la Toneta. L’any 1888 trobem el primer document escrit on el cap de família dels gegants de Mataró rep el nom de Robafaves.

El Gegant Robafaves i el seu nom

La llegenda de l’etimologia del nom den Robafaves és ben curiosa i, perquè no dir-ho, del tot desafortunada.

Fa un munt d’anys els geganters de Mataró van dur al Robafaves i la Geganta a ballar a Argentona. Van ballar força i moltes hores i diuen que va ser una de les més memorables jornades geganteres que hom recorda. La festa es va allargar fins la matinada i quan la colla tronava a casa, els portadors dels gegants van veure unes magnífiques faves en un camp proper al camí. Aquelles faves semblava que els cridessin i no van poder resistir la temptació d’agafar-ne un bon grapat. Llavors, tot deixant els gegants al bell mig del camí, van irrompre al camp i van robar una quantitat considerable de faves. El problema era que no sabien on posar-les i per això les van amagar sota la faldilla del gegant.

Arribant a Mataró, un grup de nens i nenes molt matiners va rodejar la gegantesca parella i, amb molta insistència, els va demanar que ballessin. Òbviament els geganters no volien fer-ho ja que, carregats plens de faves robades com anaven, no els venia gens bé fer-ho. Però la mala fortuna els hi va venir de cara. Es comenta que en aquell precís moment una autoritat que passava per l’indret, i que era el pare d’una de les nenes que demanaven als gegant de ballar, va insistir que ho fessin. Als portadors no els va quedar més remei i mentre el flabiolaire entonava la tornada van començar a ballar. Al principi van aguantar molt bé però a la segona les faves van caure i van rodolar per terra. Tota la mainada es va a posar a riure i fins i tot l’autoritat va fer-ho.

Les faves van quedar totes xafades i a la colla no se li va imposar cap sanció després que confessessin el furt. La noticia va córrer i va ser comentada a tota la vila. I com a conseqüència d’això al nostre gegant, que no tenia cap culpa de res, li va quedar el mal nom de Robafaves.

Aquest nom apareix documentat, per primer cop, en la dècada dels anys vuitanta del segle XIX, però la primera dada documental de gegants a Mataró és de 1683.

Comparteix-ho a les xarxes:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
El que necessitis a un clic
Contacta amb nosaltres, estarem encantats d’atendre´t
A la teva disposició
A la teva disposició
Petit
(Smart, Audi A1, fiat 500, Polo...)
Mitjà
(Golf, Audi A3, Clase A i B...)
Gran o Avant
(Audi A4 avant, W Passat, Volvo V60...)
Monovolum o 4x4
(BMW X5, Audi A7, Cayenne...)