La seguretat en els nostres vehicles

S’acosten les vacances i es preveu que enguany hi hagi més desplaçaments per carretera que cap altre per l’efecte del Covid19. A tots ens costarà més planificar viatges per la incertesa de mercat i possibilitats. La gran majoria triarem els desplaçaments en cotxe. Aquest estiu sembla que no serà l’estiu de grans viatges a destinacions lluny de casa. Aquest any, més que mai, serà un turisme local amb desplaçaments no massa llargs i fets amb els nostres cotxes, motos, furgonetes i autocaravanes. La seguretat en els nostres vehicles tindrà una importància cabdal per a garantir un feliç retorn a casa.

La seguretat depèn d’una sèrie de factors externs com poden ser l’estat de les vies per les que circulem, la senyalística, l’hora del dia o la nit en que ho fem, els factors meteorològics, la nostra preparació i experiència com a conductors, el nostre estat físic…
Quan ens referim als factors interns de la seguretat en els nostres vehicles hem de distingir entre seguretat activa i seguretat passiva

Seguretat activa als vehicles

Son tots aquells elements que incorpora el vehicle per tant d’evitar o minimitzar els efectes d’un accident. També és l’estat de propi vehicle per que fa a tot el que es refereix a la visibilitat. Aquí es sumen els elements estructurals del cotxe que acostumen a venir incorporats de fàbrica amb tota la tecnologia que representa i el manteniment que nosaltres fem del propi vehicle.

Pneumàtics
Son els que ens mantenen enganxats al terra i dins el camí triat. Són un dels elements que més pateixen ja que estan sotmesos a fregament, canvis de temperatures, cops, talls, etc. Hi ha dos factors bàsics que hem de vigilar: els seu estat i la seva pressió.
Pel que fa a l’estat i segons marca la normativa, les ranures centrals dels pneumàtics han de tenir com a mínim una profunditat d’1,6 mm. Els cotxes més moderns i els d’alta gamma acostumen a incorporar uns indicadors de desgast que ens avisen si estem per sota de l’esmentada profunditat.
D’altra banda la pressió dels pneumàtics garanteix la millor adherència i el correcte comportament en cada situació. Cal revisar-la regularment. Recordar-vos que a Autorentat l’Arquera us oferim gratuïtament el control de pressió dels vostres pneumàtics en qualsevol rentat que trieu. Només heu de demanar-ho.

Sistemes de frenat
La majoria dels vehicles que circulen per les nostres carreteres i autopistes incorporen els sistemes de frenat ABS acrònim d’Anti-lock Braking System. És un sistema que varia la força de la frenada impedint que les rodes es bloquegin i fa que no perdem el control de la trajectòria en una situació de frenada brusca i profunda. Amb aquest sistema les distancies de frenada es redueixen en un 15% amb la via seca i en un 25% quan està mullada.
Hi ha vehicles que incorporen el Sistema de Frenada Autònoma d’emergència que gràcies a la interacció conjunta de càmeres i radars frena automàticament el cotxe quan nosaltres no ho fem a temps en detectar un obstacle. Tots els cotxes que es fabriquin a partit del 2022 hauran de dur aquest sistema incorporat de sèrie.

La suspensió
És el sistema que dóna estabilitat al vehicle. Es composa d’unes barres estabilitzadores que connecten les rodes a l’eix del vehicle i absorbeixen el cops fruit de les irregularitats de l’afermat. La suspensió activa actua de forma independent sobre cada roda i ajuda a fer corbes i traçades molt més fluides i segures.

La il·luminació
Per a garantir una conducció segura és fonamental veure-hi bé i que ens vegin bé. Tant de dia com de nit. Hi ha molts sistemes i tipus de fars i òptiques. Lcd, xenon, leds es proporcionen la major visibilitat tot reduint l’enlluernament a conductors que vinguin en direcció contrària. En funció de les condicions meteorològiques al que estiguin sotmesos els fars del nostre vehicle i a la seva antiguitat, els fars poden tornar-se opacs. Quan això passa minva la distancia i la qualitat de la il·luminació fent que els nostre arc de visió es redueixi dràsticament sobretot quan conduïm de nit, amb boira o amb poca llum ambiental. Si us trobeu en aquesta situació no dubteu a fer un polit de fars professional.

La visibilitat
Com hem dit veure-hi bé és fonamental per a la seguretat en la conducció. En aquest aspecte les llunes del cotxe són fonamentals. Cal dur-les ben netes per a garantir la nostra visió i evitar al màxim l’enlluernament. La netedat en general disminueix el rati d’accidents a l’hora que ens proporciona salut i confort. Al nostre centre us recomanarem el rentat que millor cobreixi les vostres necessitats.

Hi ha nous sistemes de seguretat activa en els cotxes, que no tots duen incorporats de sèrie. Tots estan conceptuats per a reduir la probabilitat de patir un accident. Quan comprem un vehicle és una bona pensada invertir en seguretat. Sistemes com el Detector de fatiga, el Control de creuer, l’Avís per canvi involuntari de carril, Informació a la lluna del cotxe, el Sistema de frenada autònoma redueixen i molt la possibilitat de col·lidir. Tots els vehicles nous que es comercialitzin a la UE a partir del 2022 hauran de dur aquestes mesures de seguretat de sèrie.

Seguretat passiva als vehicles

Son tots aquells elements que incorpora el vehicle per tant de reduir els efectes d’un accident sobre els ocupants. Aquests elements actuen quan l’accident ja s’ha produït i tracten de disminuir la transmissió d’energia de l’impacte sobre les persones.

Cinturons de seguretat
Ancorats al xassís del cotxe per tres punts eviten que les persones surtin disparades del seu seient. Salven vides i s’ha calculat que redueixen fins a un 85% la possibilitat de morir en cas d’accident. Tots incorporen un sistema blocant amb pretensor. També n’hi ha d’específics per a nens i animals. Fonamental saber col·locar-se bé el cinturó de seguretat i dur-lo sempre tant si som conductor com passatgers.

Airbag 
Son unes bosses instal·lades estratègicament als principals punts possibles de contacte que s’inflen en mil·lèsimes de segon gràcies a un sistema pirotècnic. N’hi ha de frontals, laterals, pels genolls, de cortina; molts tipus, però de poc serveixen si no duem el cinturó de seguretat cordat. Els últims que han sortit al mercat són els airbags de motos. Van incorporats a una armilla contenidora de l’airbag i que el motorista es posa a l’hora de circular. Redueixen en un 90% l’energia que es genera en l’impacte.

Reposacaps
Element estàtic que evita que, en cas de col·lidir, el nostre cap pateixi una bategada brusca cap endarrere. Evita molt problemes cervicals. Avui en dia la majoria de vehicles els incorporen a totes les places del vehicle. Cal que el regulem correctament en funció de la nostra alçada i constitució.

Llunes i finestres
La lluna del davant anomenada parabrises està laminada i en cas de trencament actua com a aglutinador del vidre impedint que exploti i s’expandeixi violentament. Les laterals no acostumen a estar-ho pel que pot ser una bona pensada laminar-les. Els tintats de vidres que fem a l’Autorentat Arquera laminen els vidres i aporten privacitat, comfortabilitat i major seguretat per a tots i totes.

Feu el que feu i aneu on aneu, protegiu-vos. Feu una revisió, manteniment i neteja acurada dels vostre vehicle abans de sortir de viatge. Volem que torneu sans i estalvis!

Comparteix-ho a les xarxes:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
El que necessitis a un clic
Contacta amb nosaltres, estarem encantats d’atendre´t
A la teva disposició
A la teva disposició
Petit
(Smart, Audi A1, fiat 500, Polo...)
Mitjà
(Golf, Audi A3, Clase A i B...)
Gran o Avant
(Audi A4 avant, W Passat, Volvo V60...)
Monovolum o 4x4
(BMW X5, Audi A7, Cayenne...)